четвер, 29 листопада 2012 р.

Музей Шашкевича у Новосілках став народним

Музей-садиба Маркіяна Шашкевича у селі Новосілки Буського району отримав статус народного.
Урочисто відкритий 14 листопада 2011 року з нагоди відзначення 200-річчя видатного просвітителя Галичини отця Маркіяна Шашкевича, музей на громадських засадах діяв при відділі культури і туризму Буської РДА. Враховуючи винятковий внесок, який музей протягом року вносив в громадське та культурне життя села, району, області, всієї України і в розвиток міждержавних стосунків, колегія Львівського обласного управління культури надала йому статус народного. Цим актом пошановано не лише пам'ять поета, який 170 років тому знайшов вічний спочинок на місцевому цвинтарі, а й 175-річчя з часу виходу в світ "Русалки Дністрової".
До створення музею дуже активно долучилась громада села Новосілки, а ініціатива створення музейного комплексу з пам'ятником просвітителю належить Буській РДА. Особливу наполегливість виявила керівник Буського відділу культури і туризму Людмила Іванівна Ціхоцька, яка першою повідомила цю радісну новину на Буському радіо. Вона невтомно проводила екскурсії, добирала експонати для музею, налагоджувала співпрацю з митцями і меценатами.

Яскравим логічним доказом цього є публікація на свіжій шпальті "Волі народу":

Доповнення Галінфо від 5 грудня 2012 року за посиланням

http://galinfo.com.ua/news/122915.html

читайте тут:

05 Грудня 2012 12:10

Музеям Маркіяна Шашкевича на Львівщині надали звання «Народний музей»

Музеям-садибам Маркіяна Шашкевича у селі Нестаничах Радехівського району та у селі Новосілки Буського району , а також Музею отця Маркіяна Шашкевича у селі Деревня Жовківського району надано звання „Народний музей“, – про це повідомило управління культури Львівської облдержадміністрації. Повідомила прес-служба ЛОДА. «Надзвичайно цікаві й ориґінальні пам’ятки збережено і виставлено в експозиціях згаданих музеїв, які вже відвідали тисячі осіб з України та представники  діаспори», – зазначила заступник начальника відділу мистецтв управління  культури Львівської ОДА Мирослава Туркало.
У листопаді цього року, враховуючи клопотання керівників районних відділів культури і туризму, у яких відкрито музеї о. М. Шашкевича, та висновки Музейної ради при управління культури облдержадміністрації, трьом згаданим музеям присвоєно звання „Народний музей“.
Нагадаємо, у 2011 році відбулося святкування 200-річчя від дня народження визначного громадсько-культурного, релігійного діяча, письменника, фундатора «Руської Трійці» отця Маркіяна Шашкевича (1811-1843). З нагоди цієї дати на Львівщині 2011 рік був проголошений Роком Маркіяна Шашкевича.

Редколегія блогу

<BGSOUND src="имя файла">

Немає коментарів: