пʼятницю, 16 листопада 2012 р.

Будитель землі Галицької

Семінар на тему "Великий Пробудитель Галичини" провела 16 листопада Буська РЦБС в рамках заходів з вшанування пам'яті отця Маркіяна Шашкевича. Він відбувся в селі Новосілки на базі створеного в листопаді 2011 року музею видатного просвітителя.
Тут, у далеких від культурних центрів Новосілках, покинутий усіма, провів поет свої останні дні. Поруч були лише дружина Юлія і син Володимир. Могила його на довгі роки була забута, ніхто не намалював його портрета навіть в останні дні життя. Тож, вшановуючи тепер його пам'ять, ніби замолюємо гріхи своїх беспросвітних предків, котрі у більшості своїй не готові були сприйняти передові ідеї. А він тут згоряв від туберкульозу і любові до рідного народу.
 У заході взяли участь бібліотекарі, журналісти, представники органів влади, освітяни та школярі. Приємно було бачити серед жіночого колективу бібліотекарів редактора з Буського радіо Євгена Ярему та завідувача сектору з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю і у справах преси та інформації апарату Буської РДА Сергія Пенцака.
З доповідями про життєвий і творчий шлях поета і священника виступили директор РЦБС Оксана Стецик, завідувач методичним відділом РЦБС Леся Вовк, заступник директора по роботі з дітьми Галина Гораль. До присутніх звернувся парох села Новосілки, настоятель храму св.Миколая о.Іван, який дякував представникам районної влади за постійну увагу до проблем села. Адже, як і 200 років тому, проблем в селі вистачає. На його запрошення учасники заходу побували в сільській церкві, де зберігається віднайдений недавно хрест отця Маркіяна, затамувавши подих, торкались реліквії.
Діти з місцевої школи дали невеличкий концерт з творів на слова Маркіяна Шашкевича. Вони подарували сільській бібліотеці книгу.
Цікаву екскурсію в залах музею провела керівник Буського відділу культури і туризму Людмила Ціхоцька. Вона ще раз розповіла про історію створення музею, внесок поета Романа Лубківського, заслуженого діяча культури Ореста Скопа, директора музею "Русалки Дністрової" Галини Корнєєвої, скульптора Теодозії Бриш, простих людей. Кожен експонат музею в Новосілках, а до недавнього часу це був наймолодший музей Шашкевича в Україні, на її думку, вартий особливої уваги.

Нижче розміщені слайд-шоу та відеозвіт з семінару, можна завантажити світлини з веб-альбома.

Фотознімки можна завантажити тут:


Відеозвіт тут:



Слайд-шоу тут: ( у випадку збою демонстрації - натисніть F5 )




                                               Марія Литвин, методист Буської ЦРБ

Немає коментарів: