вівторок, 12 листопада 2013 р.

У Буській ЦРБ писали Всеукраїнський диктант національної єдності 2013

У понеділок, 11 листопада 2013 року, в Інтернет-центрі Буської ЦРБ, незважаючи на вихідний день, зібрались користувачі і персонал центру. Усі писали радіодиктант. На мою думку, правильним є такий текст:

Піонер на ниві електроніки
Втілення ідеї «дальнобачення» – спільне колективне дітище багатьох учених і  радіоентузіастів різних країн. Та вперше у світі створити повністю електронну систему передачі на відстань рухомого зображення  і, крім того, навіть здійснити його практичну трансляцію  пощастило лише Борисові Грабовському  – сину поета Павла Грабовського.
1924 року він винайшов пристрій, що став основою передавальної телевізійної  трубки: учений  змусив промінь рухатися поверхнею  надчутливої металевої пластинки, на яку проектувалося зображення. Незабаром наш земляк та його друзі отримали  вітчизняний, а потім  – міжнародний патент на винахід.
Минув час, і  шістдесятирічний учений, на превеликий  подив, читає в книжці Уїлсона (яка, можливо, потрапила йому до рук випадково) про те, що винахід, зроблений ним раніше, немовбито  здійснили американці. Обурений несправедливістю, він розпочинає боротьбу, захищаючи не стільки особисту славу, скільки пріоритет вітчизняної науки й техніки.
Крапку в суперечках про авторство винаходу телебачення поставила ЮНЕСКО - спеціалізована організація ООН із питань науки, освіти, культури: вона  юридично визнала першість за Борисом Грабовським!


Я спеціально не вноситиму виправлень в цей допис від 12 листопада 2013 року 18.42, щоб можна було звірити з оригіналом, як тільки він з'явиться в мережі.
Оригінал на http://radioukr.com.ua/ua/1034/547607/


ПІОНЕР НА НИВІ ЕЛЕКТРОНІКИ

Втілення ідеї дальнобачення — спільне колективне дітище багатьох учених і радіоентузіастів різних країн. Та вперше у світі створити повністю електронну систему передачі на відстань рухомого зображення і, крім того, навіть здійснити його практичну трансляцію пощастило лише Борисові Грабовському — сину поета Павла Грабовського.
1924 року він винайшов пристрій, що став основою передавальної телевізійної трубки, учений змусив промінь рухатися поверхнею надчутливої металевої пластинки, на яку проектувалося зображення. Незабаром наш земляк та його друзі отримали вітчизняний,  а потім – міжнародний патент на винахід.
Минув час, і шістдесятирічний учений, на превеликий подив, читає в книжці Уїлсона, яка, можливо, потрапила йому до рук випадково, про те, що винахід, зроблений ним раніше, немовбито здійснили американці! Обурений несправедливістю, він розпочинає боротьбу, захищаючи не стільки особисту славу, скільки пріоритет вітчизняної науки й техніки.
Крапку в суперечках про авторство винаходу телебачення поставила ЮНЕСКО — спеціалізована організація ООН із питань науки, освіти, культури: вона юридично визнала першість за Борисом Грабовським.

Богдан Литвин 

Немає коментарів: