четвер, 14 листопада 2013 р.

Презентація книги Олега Павлишина "Євген Петрушевич"


Неординарна постать Президента ЗУНР Євгена Петрушевича особливу увагу земляків почала привертати зі здобуттям Україною незалежності. Вперше про необхідність гідного пошанування пам'яті про Євгена Петрушевича  на Бущині заговорив на початку 90-х років Володимир Жолнович - депутат Львівської обласної ради першого демократичного скликання, завідувач Буським райво. Він плекав надію відродити гімназію, яка носила б ім'я цієїї видатної людини. І вже у 1994 році він, ставши її першим директором, доклав чимало зусиль, щоб заповнити історичні прогалини. У 1997 році Буській гімназії було присвоєно ім'я Євгена Петрушевича. У збірниках цього навчального закладу з'явилиись місцеві розвідки і дослідження про цю величну і водночас дуже скромну постать. Як істинний адвокат і релігійна людина, Євген Петрушевич не залишив про себе спогадів, мемуарів. Тому грунтовно дослідити його діяльність - надзвичайнго важка справа. Саме за неї взявся доцент історичного факультету ЛНУ,  кандидат історичних наук Олег Павлишин.
13 листопада 2013 року в актовій залі Буського РНД відбулась презентація книги Олега Павлишина "Євген Петрушевич". Видання  містить повну біографію  державного діяча, голови УНР і президента ЗУНР. Знаменно, що книга вийшла друком напередодні відзначення 95 річниці ЗУНР. Дослідження базується на документах архівів  Львова, Києва, Варшави, Мюнхена й Оттави, оприлюднені маловідомі факти життя Євгена Петрушевича, професійної, громадсько-політичної та державотворчої діяльності в широкому контексті національно-визвольного руху кінця XIX – першої половини XX століття в Україні та в еміґрації. У книзі простежено життєві долі рідних Євгена Петрушевича та його найближчого оточення. Уперше опубліковано політичний заповіт голови УНР і висвітлено діяльність закордонного центру ЗУНР. идання присвячено 150-річчю від дня народження Євгена Петрушевича.
На заході в Буську були присутні автор і видавці, бібліотекарі, вчителі, представники ЗМІ та органів влади, краєзнавці, гімназисти. Про цю подію - наша фото- та відеорозповідь.






Відео Мирослава Тимчишина:



Богдан Литвин

Немає коментарів: