вівторок, 5 листопада 2013 р.

Підписана угода між Україною і Chevron про добування вуглеводнів на Олеській площі

 

   

Держава Україна, компанія "Шеврон Україна Б.В." (Chevron) і ТОВ "Надра Олеська" підписали угоду про розподіл продукції (УРП) на видобуток вуглеводнів на Олеській ділянці (Львівська та Івано-Франківська обл.), повідомили у прес-службі президента України.


УРП підписали сьогодні, 5 листопада, в Києві під час засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів у присутності президента України Віктора Януковича.
Від України документ підписав Едуард Ставицький, від компанії "Шеврон Україна Б.В." – гендиректор Chevron Europe Дерек Дюпрі Магнесс, від "Надра Олеська" – голова правління Національної акціонерної компанії "Надра України" Віктор Пономаренко.
Підписання УРП дасть змогу розпочати роботи з пошуку та видобутку сланцевого газу на Олеській площі, прогнозні ресурси якої становлять 2,98 трлн куб. м газу. Згідно з базовим сценарієм, щорічний видобуток газу на цій ділянці становитиме 8-10 млрд куб. м.
Відповідно до цієї угоди, на початковому пошуковому періоді компанія "Шеврон" інвестує $350 млн у розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях. При цьому загальні інвестиції у видобуток газу можуть перевищити $10 млрд.
Як відомо, Україна 2012 року провела три конкурси на укладення УРП: щодо Юзівської (Харківська та Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) та Скіфської (глибоководний шельф Чорного моря) ділянок.
Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської – англо-голландська Shell, Скіфської – консорціум на чолі з американською ExxonMobіl (40%, оператор), Shell (35%), австрійська OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15%) і НАК "Надра України" (10%).
Першою в січні цього року було підписано УРП із Shell і ТОВ "Надра Юзівська", тоді як підписання УРП із Chevron постійно відкладалося, зокрема через відмову Львівської і Івано-Франківської облрад затвердити її.
Проте 20 вересня депутати Івано-Франківської облради на позачерговій сесії підтримали проект угоди про розподіл продукції з компанією Chevron Ukraine B.V. Це рішення дозволило розробку Олеської газової площі.
3 жовтня депутати Львівської обласної ради погодили проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Олеська між компанією "Шеврон Юкрейн Б.В." та ТОВ "Надра Олеська".
Як інформував ZAXID.NET, радник міністра та природних ресурсів Володимир Ігнащенко раніше розповідав, що на стадії досліджень «Chevron» планує вкласти 354 млн доларів, а загалом підприємство планує інвестувати 25 млрд доларів у видобуток сланцевого газу на Львівщині.
Джерело: 
ZAXID.NET

Зазначимо, що в прийнятті цього нелегкого виваженого рішення є і наш маленький внесок. Про свою незаангажовану  участь в інформуванні населення про технології компанії CHEVRON ми вже писали раніше в цьому блозі.

Редколегія блогу

Немає коментарів: