четвер, 29 травня 2014 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ ФЕДОРА ПАЛИНСЬКОГО „КОРОТКІ СПОГАДИ”



  28 травня у Буському районному Народному домі відбулася презентація книги відомого краснянина, борця за волю України, публіциста та громадського діяча Федора Палинського. ЇЇ підготували працівники Буської ЦРБ. У методичному залі було розгорнуто велику тематичну виставку „Вони творили нашу незалежність”, на якій окремий розділ присвячено  діяльності Федора Палинського.


 Вела захід директор Буської ЦБС Оксана Стецик. „Родзинкою” дійства стала присутність дочки автора, доктора технічних наук, професора, завідувачки кафедри технології друкованих видань і паковань Української академії друкарства Світлани Гавенко. Пані Світлана цікаво, з гордістю розповіла землякам про свого батька, а також про історію створення „Коротких спогадів”, адже вона є упорядником книги.  

Народився Федір Палинський на Лемківщині. З юнацьких років став на шлях боротьби за свободу України, в 1942 році вступив до юнацького осередку ОУН на Закерзонні, в 1949 році був засуджений за націоналістичну діяльність на 25 років. Ув’язнення відбував у Джезказгані, Менгірі, Руднику. Був учасником Кенгірського повстання. Після звільнення працював на Тернопільщині та Львівщині. Після реабілітації, зі здобуттям незалежності України він очолював Спілку політв’язнів Буського району та Братство ОУН-УПА, яке організував разом з побратимами у 1992 році. Брав активну участь у діяльності КУНу, „Меморіалу”. У Красному він неодноразово обирався депутатом селищної ради. Був активним учасником, а, здебільшого, організатором національно - патріотичних заходів, що проводились в районі та області. Федір Миколайович брав участь в упорядкуванні пам’ятників Січовим Стрільцям, воїнам УПА, жертвам Голодомору. Він підтримував тісний зв’язок з Василем Куком.
У презентації книги  взяли участь заступник голови Буської РДА Євген Кичурчак, керівник відділу культури та туризму Людмила Ціхоцька, голова Спілки політв’язнів Буського району Сергій Бондаренко, голова Братства ОУН – УПА Буського району Мар’ян Длугош, станична пластунської Красненської станиці Людмила Гураш, член товариства „Бужани” Роман Бучко, вчителі, представники  районних ЗМІ, бібліотекарі, читачі та члени молодіжної організації „Пласт”. 


Леся Вовк, завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів: