четвер, 17 вересня 2020 р.

Бібліотечна онлайн історія до Всесвітнього дня бібліотек

Досі датою створення  Буської бібліотеки вважався 1944 рік. Підставою для цього служив наказ по Буському відділу освіти  від  30 травня 1944 року. (Див. Б.ЛитвинДві різні річниці бібліотечної системи” // „Воля народу” (Буськ) 18.06.2004 №65(1507-8) с.2 )

Врочисте відзначення 70-річчя бібліотеки відбулося 30 вересня 2014 року традиційно або у оффлайн-режимі.

У минулому 2019 році  Інтернет-центр вперше відзначив 75 - річний ювілей у режимі онлайн, провівши першу бібліотечну онлайн-вікторину до Всесвітнього дня бібліотек та успішно відзначив переможців європейськими призами .

Але час на місці не стоїть. Завдяки співпраці бібліотеки з ГО"Товариство Бужани" , а саме з його членами і  невтомними  краєзнавцями Іваном Нагорним, Володимиром Кременем, Сергієм Ульяновим та Емілем Гачкевичем у бібліотечний світ уже вдруге повернулись старі-нові книги видані  1925  року, на сторінках котрих бачимо штамп БУСЬКА  РАЙОННА   БІБЛІОТЕКА та велика кругла печатка STOWARZYSZENIE SJON "HATIKWA" W BUSKU (спілка "Га-Тіква" в Буську).

Перша дуже цікава біблографічна знахідка за 1941 рік висвітлена у попередньому дописі  КНИГА ЄДНАЄ ГРОМАДУ

В умовах карантину краєзнавець Володимир Кремінь електронною поштою надіслав на емейл бібліотеки  посилання та стару світлину за 1931-1932 рр..

Перейшовши за цим посиланням, бачимо світлину 1931-1932 років з двома жінками та сімома чоловіками, ймовірно, тогочасними бібліотекарями  Буська. Тоді, вочевидь,  професія бібліотекаря вважалася суто чоловічою.


"Культурну роботу серед євреїв Буська проводила спілка «Га-Тіква». Діяли бібліотека, читальний зал і лекційне приміщення."



Внизу вашій увазі пропонуємо найцікавіші фотофрагменти віднайденої нової-старої книги за 1925 рік. Їх відсканував і надіслав Сергій Ульянов, віднайшов Іван Нагорний в архіві Еміля Гачкевича.













Особливу подяку бібліотечний Інтернет-центр висловлює краєзнавцю-літописцю Михайлу Зозулі - фундатору онлайн-бібліотеки Буської громади, у фондах, якої опрацьовані ним численні архівні документи з історії міста та краю.


Марія Литвин, методист Буської РЦБС 

Читайте також 


 

Немає коментарів: