суботу, 7 березня 2015 р.

Інформацію з Німецького боку – в кожну домівку Буська



Буська центральна районна бібліотека імені  Івана Котляревського  нещодавно подала на конкурс мікропроектів у Посольство Німеччини безпрецедентний проект під назвою «Інформацію з Німецького боку – в кожну домівку Буська».  Він має триєдину мету: розширити  невелику місцеву зону безкоштовного бібліотечного широкосмугового зв’язку WI-FI з вулиці Грушевського  на все місто, створити інформаційний портал місцевої громади і забезпечити доступ до життєво важливої інформації найбіднішим мешканцям і гостям Буська.
Оригінальна назва проекту пов’язана  з Німецьким боком – південним масивом Буська, в якому розташована бібліотека. Намагання бібліотекарів підтримує, незмінний з 1999 року Інтернет-провайдер бібліотеки – Львівська  філія українсько-німецького  СП «Інфоком»,  яка вже виконала технічні розрахунки.
Буська міська рада готова надати організаційну, інформаційну та матеріальну допомогу проекту у разі його перемоги у конкурсі, бо  сподівається нарешті створити свій сайт і відновити співпрацю з німецьким містом Сторков у межах Європейської Асоціації міст-лелек (ESCO).  Єдина активно працююча в місті районна громадська організація «Товариство Бужани» з задоволенням продовжить плідну співпрацю з бібліотекою у цьому проекті. Місцевий часопис «Воля народу» докладе всіх зусиль аби подолати  існуючу цифрову нерівність і донесе у своїх тематичних випусках «Буськ повертається до Європи Німецьким боком» необхідну інформацію до всіх мешканців міста.
Українська бібліотечна асоціація всіляко сприятиме  Буській  бібліотеці, яка успішно впродовж 15 років за підтримки Посольства США втілює в життя принцип американського бібліографа Дьюї про «перетворення книгозбірні зі сховища  у живий потік інформації у кожну домівку». Творчу ініціативу буських бібліотекарів схвалюють і у Ґете-Інституті : там добре пам’ятають минулорічну акцію «Від першодруків Івана Федорова до бібліотечних послуг нової доби» проведену в День Європи.
 Що стосується відповідності бібліотечного проекту умовам  конкурсу, спрямованого на поліпшення умов життя найбідніших верств населення, то у відділі економіки Посольства Німеччини  запевняють – інформаційні  проекти є актуальним для соціально-вразливих груп людей.
Детальніше з проектом можна ознайомитись на його сторінці.

Довідка
У 2001 році в Буській бібліотеці на базі гранту Фонду Сороса  за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні (в межах проекту "Інтернет для читачів публічних бібліотек" LEAP-I ) створено Інтернет-центр  
У 2002-2010 роках Інтернет-центр отримав фінансову підтримку від Посольства США за проектами LEAP-Delta, LEAP-Connect, LEAP-Connect-II, LEAP-2010, а в 2012р. від  програми "Бібліоміст".
Посольство Німеччини в Києві кожного року надає фінансову підтримку мікропроектам, які спрямовані на поліпшення умов життя найбідніших верств населення.У 2014 році Посольство Німеччини в Києві надало фінансову підтримку п’ятьом мікропроектам у Новомиргородському районі Кіровоградської області. У співпраці з ініціативними громадами, які вносять свій власний внесок, в останні декілька місяців у громадських установах (наприклад, в школах, дитячих садках, будинках для пристарілих) встановлені зокрема потужні опалювальні системи і була підвищена енергоефективність будівель за рахунок встановлення нових вікон.
ESCO (Європейська Асоціація міст-лелек  об’єднує 10 міст Європи.
28 квітня 2001 року на конференції в містечку Стайцеле шість міст Європи, на гербах яких зображений лелека, об’єднались у міжнародну організацію ESCO. Серед ініціаторів створення неурядової структури були Сторков (Німеччина), Буськ (Україна), Столін (Білорусь), Комаровце (Словаччина), Лука над Іглавою (Чехія), Стайцеле (Латвія). У 2002 році до них приєдналося місто Рамігалас (Литва) та Деменська волость (Латвія), в 2006 році – литовське місто Туенай, в 2008 році –молдвське Конгаз. У 2011 році в зв’язку з проблемами в штаб-квартирі, містечку Стайцеле, контакти призупинені.
Богдан Литвин, керівник Інтернет-центру Буської бібліотеки
https://sites.google.com/site/buskbooks/ 

Немає коментарів: