вівторок, 19 грудня 2023 р.

Цифрова грамотність. Хаби цифрової освіти ХЦО

 

Люди без цифрових навичок або пристроїв з доступом до Інтернету можуть навчатися в Хабах цифрової освіти. Хаби цифрової освіти (ХЦО/Хаби) – це громадські місця (бібліотеки, школи, центри надання державних адміністративних послуг, IT-компанії, офіси громадських організацій, навіть магазини), які зареєструвалися як Хаби (https://cutt.ly/NRKnJdx), і готові допомогти людям отримати цифрові навички. Для підтвердження вони повинні мати принаймні один пристрій з доступом до Інтернету та хоча б одну людину, яка пройшла онлайн-курс «Тренінг для тренерів» на платформі Дія.Цифрова освіта. Наразі в країні налічується понад 6000 діючих ХЦО


 (На світлині волонтер Волонтер Мокрицький у БібліоХабі

"На німецькому боці в Буську")

Більшість ХЦО нині є бібліотеками. Існує великий потенціал для подальшого розвитку бібліотек як Хабів цифрової освіти. Мінцифра у співпраці з бізнесом передає сільським бібліотекам 5000 комп’ютерів (https://bit.ly/3GwcSH6 та https://bit.ly/3tsyjFA). Це важливий крок для надання доступу вразливим верствам населення у віддалених місцях, які, таким чином, зможуть отримати онлайн-освіту за допомогою помічників.

Однак, незважаючи на важливість існуючої мережі ХЦО та кроки щодо її розвитку за рахунок цифровізації бібліотек, є значні перспективи для розширення аудиторії користувачів запроваджених рішень, підвищуючи тим самим рівень цифрової грамотності громадян та зменшуючи цифровий розрив в країні. ПРООН підтримує ці зусилля та допомагає уряду України сприяти цифровій трансформації на основі принципів не залишити нікого поза увагою та підходу, заснованого на правах людини.

Наприкінці 2021 року «Проєкт підтримки Дія» провів стратегічну сесію із представниками чемпіонів серед бібліотек-ХЦО. Спільна робота керівників бібліотек продемонструвала, з якими проблемами стикаються бібліотеки на шляху до того, щоб стати ефективними центрами розвитку цифрових навичок. А саме, деякі сільські бібліотеки, які отримують комп’ютери, можуть не використовувати їх належним чином, оскільки деяким бібліотекарам не вистачає самих цифрових навичок, а також бачення ефективної трансформації бібліотек. По-друге, часто виникає потреба розробити певні документи та процедури, які вписуються в місцеві бюрократичні процеси. По-третє, спілкування з різними аудиторіями щодо цифрових навичок вимагає певної підготовки. Загалом усі ці комунікаційні, організаційні та освітні бар’єри стають перешкодами на шляху трансформації бібліотек. Таким чином, існує потреба забезпечити стійкість можливостей навчання цифрової грамотності в бібліотеках.



Який рівень цифрової грамотності мають українці

Майже 60% українців володіють базовими та просунутими цифровими навичками: показали результати дослідження Мінцифри. А чи задумувалися ви над тим, наскільки добре ви вмієте користуватися гаджетами, яку інформацію постите в соцмережах, як часто користуєтеся месенджерами для комунікації?

Сьогодні в листі від Дія.Освіта ви дізнаєтеся більше про цифрову грамотність та її важливість для професійного та повсякденного життя кожного з нас.

На вас чекає добірка корисних серіалів, цікаві факти з дослідження та натхнення від цифрових лідерів України 😊

Навіщо потрібна цифрова грамотність 🎯

🔔 Ефективність у роботі та навчанні: Вміння ефективно користуватися комп’ютерами, програмним забезпеченням та інтернетом робить нас більш продуктивними та успішними. Чи задумувалися ви про те, як раніше писали дипломи без інтернету, текстових редакторів та ШІ?

📚 Доступ до інформації: Цифрова грамотність дає змогу швидко й ефективно знаходити, оцінювати та використовувати інформацію з різних джерел в інтернеті. Зараз навіть складно уявити, як жило суспільство, коли не можна було просто загуглити будь-що.

🤩 Професійний розвиток: У багатьох сучасних професіях цифрові навички є обов’язковим елементом. Люди, які володіють ними, мають перевагу на ринку праці.

✍️ Ефективна комунікація: Не відправляти поштою, не йти самому і навіть не телефонувати, щоб повідомити або отримати інформацію. Сьогодні достатньо простого повідомлення в телеграм. Здатність користуватися електронною поштою, соцмережами дає змогу ефективно спілкуватися в цифровому середовищі.

☑️ Безпека: Уникати шахрайства, захищати особисті дані та зберігати інформацію в безпечному форматі — усе це забезпечує цифрова грамотність.


Розвинути цифрову грамотність: добірка серіалів від Дія.Освіта 🤩





У третьому сезоні навчіться просунутих інструментів пошуку в Google, щоб шукати точну інформацію й не губитися в непотрібних результатах. Структуруйте тексти в Google-документах та керуйте спільним доступом. Інші серії допоможуть оформити експертну сторінку у Facebook. 

Дізнайтеся про авторське право — що це і як використовувати чужий контент, щоб його автори на вас не образилися. Також дізнайтеся про можливості навчатися безплатно в онлайні. Ще трохи — і ви станете цифровим профі! 👨‍💻


Дивитися серіал



У цьому серіалі ви не знайдете відповіді на «питання життя, Всесвіту і взагалі», але після його перегляду точно краще орієнтуватиметеся в цифровому середовищі. Експерти розкажуть, що таке «цифрові права» та чому вони важливі, про свободу слова і право на приватність онлайн, про те, що таке право «бути забутим» та як онлайн-платформи використовують наші персональні дані, як не порушувати авторські права при поширенні контенту і які загрози створює штучний інтелект у сучасному світі. 

Освітній серіал створено з ініціативи Мінцифри для платформи Дія.Освіта за підтримки Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права (ABA ROLI в Україні) в межах програми «Сприяння Інтернет-свободі в Україні» та в співпраці з громадською організацією «Лабораторія цифрової безпеки» 👏



Дивитися серіал




Пройти Цифрограм



Який рівень цифрової грамотності мають українці: головне з дослідження Мінцифри 📝








Читати повне дослідження

Про цифрову грамотність від експертів 👩‍💻







Про Дія.Освіта

Дія.Освіта — це понад 150 освітніх продуктів едьютейнмент-формату про найзатребуваніші професії на ринку праці, симулятори з реальними задачами, подкасти, вебінари, гайди. Наразі на Дія.Освіта освітні серіали — від ландшафтного дизайну до баристи, від графічного дизайнера до пекаря, від проєктного менеджера до пакувальника. Також на платформі залишаються доступними освітні серіали із цифрової грамотності чи кібербезпеки. Абсолютно всі вони є безоплатними та доступними всім охочим. І завжди такими залишатимуться.

Платформу оновлено з ініціативи Міністерства цифрової трансформації за підтримки Google.org та Фонду Східна Європа.


Основні аспекти цифрової грамотності:

📲 Основи комп’ютерної техніки: Не хвилюйтеся, вам не потрібно вміти розбирати та збирати комп’ютер чи ноутбук. Розуміння того, як використовувати пристрої та ефективно працювати з ними, буде достатньо.

👏 Інтернет: Навички безпечного та ефективного використання, пошук і оцінка інформації, безпека онлайн, знання основних принципів цифрової конфіденційності. Знаєте, що не треба виставляти в соцмережах свій номер телефону? Чудово!

🤔 Програмне забезпечення: Здатність використовувати текстові, графічні редактори, електронні таблиці, презентаційні програми та інші. Якщо ви впевнений користувач Microsoft Office — ви на шляху до успіху в цифровій грамотності. 

🤝 Безпека: Розуміння основ безпеки в цифровому середовищі, включно із захистом від вірусів, шахрайства, крадіжок ідентифікації та інших загроз. Не надсилаєте пароль від банківської карти шахраям? Супер!

🗣 Електронна пошта та комунікації: Вміння користуватися електронною поштою, месенджерами та іншими інструментами для ефективної комунікації в цифровому форматі. Чати в телеграмі, зум-конференції та листування — усе це враховується.  

🖇 Медіаграмотність: Здатність критично оцінювати та аналізувати медіавміст в інтернеті, новини, відео, зображення тощо. Просто кажучи, ви не маєте вірити всьому, що бачите, особливо в соцмережах, новинних телеграм-каналах. 


 

Цей матеріал підготував  БібліоХаб, ГІЦ (Громадсько інформаційний центр) спільно з ГО"ІРЦМБ" (ГРОМАДСЬКОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ "ІНФОРМАЦІЙНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР МІСТА БУСЬК") та ПЄІ (Пункт Європейської інформації) при Інтернет-центрі Буської бібліотеки посилаючись на https://www.facebook.com/ula.org.ua/posts/pfbid02FcEEPtfTjZkQA7C4dQC215ASiiH9d5gjw7tsbnANheXCF8qP6QPjxgZcpoFjWSM7l

 

Читайте також

 

 Бібліотеки – Хаби цифрової освіти. Практичний посібник

 

Бібліотека запрошує. Цифровізація для всіх!


 

Немає коментарів: